Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Οι “ορκισμένες παρθένες” της Αλβανίας


Γυναίκες που λογίζονται ως  Άνδρες κατόπιν κοινωνικής συμφωνίας (για να ενταχθούν σε μια ανώμαλη κοινωνία)

Ποιες είναι;......Πρόκειται για γυναίκες, για ανδρογυναίκες, στα βουνά της βόρειας Αλβανίας (του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου), μουσουλμανικού θρησκεύματος, οι οποίες έτυχε να χάσουν τον πατέρα ή τον αδελφό τους και υποδύονται, εκείνες, τον άνδρα του σπιτιού. Ακολουθώντας έναν μεσαιωνικό έθιμο, τον Kanun, ορκίζονται μπροστά στους γηραιότερους του σογιού σεξουαλική αγνότητα (γι αυτό και στην Αλβανία τις ονομάζουν verginescha από το λατ. vergina : παρθένα) .

Αμέσως μετά τον όρκο κυκλοφορούν με κοντά μαλλιά, ντύνονται με ανδρικά φαρδιά ρούχα, πηγαίνουν στο καφενείο, καπνίζουν, έχουν λόγο και “τιμή” ανάμεσα στους άνδρες, στις γεωργικές δουλειές, στις αγοροπωλησίες. Δίνουν το λόγο της “ανδρικής” του τιμής στα χρέη ή στο γάμο των άλλων μελών της οικογένειας. Τους αποκαλούν με αρσενικές καταλήξεις ονομάτων.
Μπορούν να δεχτούν ξένους στο σπίτι (ανήκουστο για μουσουλμάνες) και φυσικά δε πλένουν, δε μαγειρεύουν, δεν κάνουν καμία γυναικεία δουλειά. Στο μάτια της τραβεστί κοινωνίας τους είναι πλέον άνδρες.
Η φράση “ορκισμένες παρθένες” , Sworn Virgin, είναι πλέον παγκόσμια και δόθηκε από τους περιηγητές που τις πρωτοεντόπισαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η φράση είναι εντελώς εσφαλμένη και παραπλανητική. Αυτό, δηλαδή, που εντυπωσίασε τους Δυτικούς μελετητές ήταν η παρθενία; Δεν είχαν ξανακούσει για καθολικές μοναχές στην πατρίδα τους;
Ορκισμένες παρθένες δεν είναι και αυτές; Η άρνηση της φύσης αυτών των γυναικών δεν τους ενόχλησε καθόλου;

Οι βεργκινέσκα, σήμερα, είναι όλες άνω των 50 χρόνων και σε ορισμένες δεκαετίες η παράδοση, ελπίζουμε να εξαφανιστεί εντελώς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..