Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ..'ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ"...

Αποφάσισα σήμερα να κάνουμε λίγη γραμματική και να αναλύσουμε μία καινούρια λέξη που πρόσφατα συμπληρώθηκε στο καθημερινό μου λεξιλόγιο.Όχι ότι μου ήταν άγνωστη,αλλά τα παράγωγα αυτής,αποτελούν πλέον καθημερινές "πινελιές" σε διαλόγους μου...,επιλεκτικά........Η  εν λόγω λοιπόν λέξη που προσετέθηκε στο καθημερινο μου λεξιλόγιο,είναι η λέξη :"ΣΒΟΥΡΊΖΩ" με όλα τα παράγωγα αυτής...

ΣΒΟΥΡΙΖΩ-
[ ρήμα ενεργητικό ,ενίοτε συναντάται και στη παθητική φωνή, ( σβουρίζομαι),ανάλογα με τη ..δόση 'ΣΒΟΥΡΙΓΜΑΤΟΣ'.Παράγεται από την γνωστή"σβούρα',που όλοι γνωρίζουμε.]

-Σβουρηχτός-ή-ό-[ επίθετο τριγενές και τρικατάληκτο.π.χ.σβουρηχτός ήλιος,σβουρηχτή σφαλιάρα,σβουρηχτό φιλί κ.λ.π.]

-Σβούριγμα-[  Το αποτέλεσμα της δράσης και αντίδρασης του ρήματος]

-Σβουρηγμένος-η-ο [ μετοχή από το παθητικό "σβουρίζομαι".Δηλώνει το ποσοστό και τον βαθμό που το υποκείμενο βρίσκεται υπό την επήρρεια αυτού του φαινομένου. Οι λόγοι κατα τους οποίους το ον καταλαμβάνεται από αυτή την κατάσταση,ποικίλουν:
Πχ.μπορεί να το πάθει από 'σβουρηχτή" σφαλιάρα",από σβουρηχτό έρωτα στο δόξα πατρί,από υπέρμετρη αγανάκτιση λόγω κάποιας κατάστασης,ή ακόμα από πολλά νεύρα..
Όπως και να είναι,το "σβουρηγμένο" υποκείμενο,παρουσιάζει συμπεριφορά ..αλλόκοτη!
Και όταν μάλιστα τα υποκείμενα γίνοντα δύο,τότε,ακόμα καλύτερα!

Προτείνω να την υιοθετήσουμε όλοι αυτή την λέξη και αντί για "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΕΝΩΘΕΙΤΕ",να το αλλάξουμε σε "ΣΒΟΥΡΗΓΜΕΝΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΕΝΩΘΕΙΤΕ".
Ο καθένας ας χρησιμοποιήσει το λήμμα αυτό,ανάλογα με το πώς αισθάνεται
.Εξ'άλλου,είναι τόσο ευκολοφόρετη η λεξούλα αυτή,που πάει με όλα!

Πάω τώρα να ρίξω ένα σβουρηχτο ύπνο,να το ευχαριστηθώ η γυναίκα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..