Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Μετς: σ’ αυτήν την μπυραρία δε σύχναζαν Γαλλόφιλοι, παρά μόνο Γερμανόφιλοι

Μετς: η Μπυραρία του Φιξ (στέκι των Αθηναίων για 90 χρόνια) έδωσε, τελικά, το όνομα σε όλη την περιοχή

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Γιώργος Δαμιανός
  Ο Κάρολος Φιξ δημιούργησε την πρώτη μεγάλη μπιραρία στην Αθήνα, το 1870. Επέλεξε μία ήσυχη περιοχή δίπλα στο Παναθηναϊκό στάδιο, στις πλαγιές του Αρδηττού, κέντρο – απόκεντρο για την εποχή εκείνη.
Σκοπός του ήταν να διαδώσει την μπίρα στην Ελλάδα και να προωθήσει τη μικρή βιοτεχνία παραγωγής μπίρας που έχει ανοίξει, από το 1864 στο Κολωνάκι (τότε, ακόμα, δε λειτουργούσε το εργοστάσιο του, στη λεωφόρο Συγγρού).

Ονόμασε τη μπιραρία του Μετς (Metz), γιατί εκείνη, ακριβώς, τη χρονιά τα γερμανικά στρατεύματα είχαν κατατροπώσει τους Γάλλους, στη Γαλλική πόλη Metz. Στην πολιορκία του Μετς (14 – 18 Αυγούστου 1870) παραδόθηκαν στους Γερμανούς 175.000 Γάλλοι στρατιώτες.
Γι αυτό το λόγο, γεμάτοι υπερηφάνεια, οι Φιξ (Βαυαρικής καταγωγής) δίνουν στην μπιραρία τους το όνομα της πόλης που τους γέμιζε πατριωτικό ενθουσιασμό. Μέχρι το 1900 σύχναζε η «καλή» κοινωνία της Αθήνας (τα σημερινά κλαμπ ήταν οι, τότε, μπιραρίες), ενώ, αργότερα, ξέπεσε και εθεωρείτο κακόφημο κέντρο. Κατεδαφίστηκε το 1957.

Έτσι, μία μπιραρία, που λειτούργησε 90, περίπου, χρόνια, θα δώσει το όνομα σε όλη την περιοχή (σαν να λέγαμε σήμερα: «μένω στην Αυτοκίνηση ή στα Δειλινά»).
Αργότερα, κανείς δεν επιχείρησε να το αλλάξει, ίσως, γιατί το Μετς χρησιμοποιήθηκε, ήδη, για να αντικαταστήσει το ιστορικό όνομα της περιοχής, που ήταν τα «Παντρεμενάδικα» (λόγω ενός γάμου υπερηλίκων).
 Ανάμεσα σε δύο «άσχετα» τοπωνύμια, προτιμήθηκε το Μετς, που, τουλάχιστον, είναι πιο εύηχο.


Πηγή

4 σχόλια:

 1. Mια χαρά όνομα ,δεν ήταν τα 'Παντρεμενάδικα';
  Άκου εκεί ΜΕΤΣ !
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ................
  ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ...........
  ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΑΑΑ..................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΑΧΑΧΑ!!!!ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΙΚΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!ΧΑΧΑ!!!
  ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια καλή λύση για την ονομασία θα ήταν Αρδητός η Άγρα για τους πιο αρχαιόφιλους. Πάντως σύγουρα θα είναι το τελευταίο που απασχολεί τους σημερινούς Έλληνες τώρα και με την κρίση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. COSTAS-ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ!

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΩΣΤΟ!ΜΠΟΡΕΙ ΟΝΤΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..