Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Αποκωδικοποιώντας τις επωνυμίες της Ιαπωνικής Αυτοκινητοβιομηχανίας


Τι σημαίνουν οι επωνυμίες: Daihatsu, Honda, Lexus, Daihatsu, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki,  Mazda, Toyota
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός.....


Daihatsu
Πρόκειται για την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που «γεννήθηκε» στην Ιαπωνία. Ιδρύθηκε το 1907 με το όνομα: Ηatsudoki Seizo co. Tο 1951 πήρε το σημερινό της όνομα :  Daihatsu Motor co , LTD. Από το 1967 ελέγχεται από την Toyota
Honda
H βιομηχανία ιδρύθηκε το1948 από τον μηχανικό  Soichiro Honda (1906- 1991). Το 1949 παρουσιάζει την πρώτη δίτροχη μηχανή, ενώ το 1962 το πρώτο αυτοκίνητο. Σχεδόν ταυτόχρονα (1963) θα εμφανιστεί στη  F1
Lexus
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 στην Ιαπωνία από την Toyota με σκοπό να προωθήσει αυτοκίνητα πολυτελείας, κυρίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επωνυμία  οφείλεται στον αναγραμματισμό των λέξεων elegance (: πολυτέλεια )  + luxury (:χλιδή) και σχηματίστηκε από ειδικούς, με σκοπό να είναι εύηχη και εύληπτη σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα, Lexus παράγονται, εκτός από το εργοστάσιο της Ιαπωνίας (Tahara), και στον Καναδά.
Mazda
Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που ιδρύθηκε στη Χιροσίμα, το 1920, από τον Jujiro Matsuda. Η αρχική επωνυμία του εργοστασίου ήταν Toyo Cork Kogyo Co Ltd.    Το όνομα  Mazda δόθηκε αργότερα (1931). Ο Ahura Mazda (ο θεός του καλού και του φωτός) ήταν η ανώτατη θεότητα του αρχαίου Ιράν (Ζωροαστρισμός). Από το 1979, ένα μεγάλο μερίδιο της εταιρείας ανήκει στη ford.
Mitsubishi
Iαπωνικός κολοσσός που ιδρύθηκε το 1870 από τον  Yataro Iwasaki (1835 – 1885) Το 1873 εμφανίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η λέξη είναι σύνθετη παράγεται από το mitsu (: τρία) +   bishi (: διαμάντια). Κάτι τέτοιο, άλλωστε, διαφαίνεται και στο λογότυπο της εταιρείας.
Nissan
Λίγες εταιρείες έχουν αλλάξει τόσες φορές την επωνυμία, όσες η Nissan (παλαιότερα και DATSUN). Πρωτοπαρουσιάζεται το 1918,στο Τόκιο ως  DAT, αρκτκόλεξο από το επώνυμα των ιδρυτών Den, Aoyama, Tacheuchi. Το 1932, για να δηλωθούν οι απόγονοι προστίθεται και η συλλαβή sun και όχι son γιατί είναι κακόσημη στα ιαπωνικά. Το 1934, το εργοστάσιο μεταφέρεται στη Yakohama και μετονομάζεται  σε  Ni- San ελέγχεται, πλέον, από τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της Ιαπωνίας (Nihon – Sangyo,  μτφ : ιαπωνική βιομηχανία. Από το 1932 έως το το 1983  λειτουργούν παράλληλα DATSUN – NISSAN.
Subaru
Η εταιρεία πήρε τη σημερινή μορφή της το 1953. Οι νικητές Αμερικανοί κατακερμάτιζαν τους βιομηχανικούς κολοσσούς τους Ιαπωνίας για να ελέγχουν την οικονομία της. Έτσι, εξι μικρές εταιρείες της πάλαι ποτέ κραταιας  Nakajima Aircraft Company ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Subaru (τα έξι άστρα του λογότυπου). Η λέξη Subaru προσδιορίζει, στα Ιαπωνικά,  τον αστερισμό Πλειάδες,  (ο οποίος διαθέτει έξι άστρα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Στην καθομιλουμένη : η Πούλια)
Suzuki
Iδρύθηκε από τον Michio Suzuki, στο Χαμαμάτσου, το 1909. Από τότε παράγει αξιόπιστες δίτροχες μηχανές, αλλά μόλις το 1955 θα παρουσιάσει το πρώτο αυτοκίνητο.
Toyota
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1933 από τον Kichiro Toyoda. Το 1935 παρουσιάζεται το πρώτο αυτοκίνητο, ενώ το 1937 η επωνυμία αλλάζει από Toyoda σε Toyota. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία και η δεύτερη στον πλανήτη μετά την  General motor. Ελέγχει τη  Lexus, Daihatsu, Subaru. Από το 1992 συμμετέχει στη F1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..