Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα πολύτιμα συστατικά του αυγού για την υγεία μας


Αποτελεί μία από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Αναντικατάστατο αλλά και αρκετά ενοχοποιημένο λόγω της χοληστερίνης που περιέχει, το αυγό δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μικρών και μεγάλων.....




Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτός είναι και ο λόγος που καταναλώνεται πιο συστηματικά από αθλητές, αλλά συστήνεται ακόμη και σε καθημερινή βάση για ένα παιδί.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι ότι το αυγό περιέχει την ουσία χολίνη. Η χολίνη συμβάλει στην σταθερότητα των κυτταρικών μας μεμβρανών, στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Δεν παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό, για αυτό και πρέπει να την προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Επίσης, περιέχει σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό του ενζυμικού συστήματος της γλουταθειόνης και συμβάλλει στην αντιοξειδωτική θωράκιση του οργανισμού μας.
Κάτι που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό είναι και η δράση του αυγού στην προστασία των ματιών μας, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης. Η λουτεΐνη είναι μία ουσία που προστατεύει τα μάτια μας από τη βλαβερή ακτινοβολία.

Τι γίνεται όμως με τη χοληστερίνη μας; Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε χοληστερίνη, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Εξαίρεση αποτελούν άτομα με ήδη υψηλή χοληστερίνη, οπότε εκεί η κατανάλωση αυγών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 την εβδομάδα. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..