Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ


...Η ταινία προβλήθηκε το 1977, προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και μοιάζει να είναι ο επί της οθόνης διάλογος του Μπέργκμαν με το Βισκόντι και τους «Καταραμένους» του.
Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στο Βερολίνο, πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την εποχή που ο ναζισμός αρχίζει να δρα και να υποσκάπτει μεθοδικά τα θεμέλια της αστικής δημοκρατίας της προπολεμικής Γερμανίας....


Με φόντο την εφιαλτική, ηττημένη στον α’ παγκόσμιο πόλεμο Γερμανία του μεσοπολέμου, όπου άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και απελπισμένοι φτωχοί σκοτώνουν άλογα στη μέση του δρόμου για να φάνε, «σκάει το αυγό του φιδιού», το αυγό του Εθνικοσοσιαλισμού (NAZI –onalsosialismus στα γερμανικά, ναι έτσι έμεινε συντομογραφικά το ΝΑΖΙ, από το ΕΘΝΟ- Σοσιαλισμός).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ένας ναζιστής γιατρός παρέχει  καταφύγιο στην τέως ερωμένη του και στο φίλο της, δήθεν από συμπόνια, για να τους προστατέψει τάχα από τις διώξεις κατά των Εβραίων. Στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα.
Τα «επιστημονικά» αυτά πειράματα με τα οποία εξοντώνονται οι ήρωες του έργου, διεξάγονται από γνωστούς – αγνώστους εκείνης της εποχής, «κάτω από τη μύτη» και ουσιαστικά με την ανοχή ενός ολόκληρου αστικού συστήματος εξουσίας. Αυτή η ανοχή –και όχι ανικανότητα, όπως λένε οι απολογητές του- επέτρεψε στον Χίτλερ και τους Ναζί να καταλάβουν την εξουσία και να αιματοκυλίσουν την ανθρωπότητα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μια ταινία που με την ζωντανή περιγραφή της φρίκης και της θηριωδίας των φασιστών, γίνεται κραυγή προς την ανθρωπότητα, την οποία καλεί να αγρυπνεί και να προσέχει αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια της και που εκκολάπτει το «αυγό του φιδιού».  
Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπέργκμαν χρησιμοποιεί το σύμβολο του «αυγού του φιδιού» που είναι μια δυνατή παραβολή για την όραση και την προσοχή (φίδι- οφθαλμός- ορώ , τα μάτια του φιδιού δεν κλείνουν ποτέ)

Δεν είναι μια ευφάνταστη απλώς παραβολή.

Το αυγό του φιδιού έχει το χαρακτηριστικό ότι μέσα απ’ τις μεμβράνες του μπορείς να δεις το μικρό φίδι σχηματισμένο ολόκληρο.

(Απόσπασμα, από : http://tometopo.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..