Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Greece, brandname σπονδές στην αρχαία πρωτοπορία.



γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
All time classic, αυτό είναι το ολόφρεσκο μότο του υπουργείου τουρισμού, όμως με την ανακοίνωση τα αγάλματα που βρέθηκαν από μια σύμπτωση στην αίθουσα της παρουσιάσεως, έκαναν να φύγουν τρομαγμένα.
Πρόλαβα ένα κουτσό κούρο και μια γλυκούλα κόρη, μπροστά στην μπαλκονόπορτα, τους φώναξα με κίνδυνο να ακουστώ:....


-    Για σταθείτε βρε παιδιά, που πάτε, μια προσπάθεια γίνεται, μια καμπάνια, η  όγδοη, αν δεν κάνω λάθος, από το 2004, που ιδρύθηκε το υπουργείο, προσπαθούν οι άνθρωποι να γεμίσουν την Ελλάδα με ψαγμένους ταξιδιώτες και εσείς ψηλώνεται την μαρμαρομύτη σας και την κοπανάτε;
Ο αρσενικός με κοίταξε στραβά, γύρισε την απάντηση:
-Θυμάσαι κύριε εικονολήπτα τις προηγούμενες καμπάνιες;
Από το περιβόητο Leave your myth in Greece,  την εποχή των φουσκωτών φανφάρων    του 2004, στο «Explore your senses» , το απίθανο Greece: the true experience» (2008) η μήπως το «Greece 5000 years old: A Masterpiece you can afford» (2009),  το εφάνταστο «Kalimera!» το 2010, και το προπέρσινο «You in Greece». Είπαμε με υπομονή και κουράγιο κάτι θα φανεί, όμως εσείς όλο και τα χάνεται.
Πετάχτηκε η κόρη, ψιλοκοκκινισμένα τα μαγουλάκια της, ίσως από ντροπή, μα ο αυστηρός τόνος της έδειξε πως ήταν από νεύρα:
Όλοι τα ίδια λένε, ποιος χρεώθηκε τις περασμένες αποτυχίες και τα λάθη;
Επανασχεδιασμός, γιατί δεν έχουμε λεφτά, δηλαδή λίγα ευρώ να πέσουν πάλι σε μεταξωτές κορδέλες θα πάνε.

Τα έχασα για μια στιγμή, μα δεν θα μου πάρουν τον αέρα τα αρχαία μάρμαρα, εμείς οι νεοέλληνες μασάμε ταραμά και φτύνουμε τα κουκούτσια.
Άκουγα και τον ομιλητή της παρουσίασης και γέμιζαν θάρρος τα πνεμόνια μου, αέρα αδέρφια, θα ψήσουμε τους τουρίστες, με video και φωτογραφίες  θα πνίξουμε το διαδίκτυο με Ελλάδα.
Καλά δεν ακούτε για νέες τακτικές και στρατηγικές ώθησης, για κινήσεις που συμμαζεύουν, οργανώνουν και επιτέλους μιλούν για συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση της προβολής μας;
Ελπίδα ο μπόλικος κόσμος, τα γεμάτα πορτοφόλια.
Ο κούρος αγρίεψε,
All time classic λοιπόν, φτάνει για πρώτη φορά ένας τουρίστας, πλερώνει για το καροτσάκι της βαλίτσας και του πιάνουν τον κώλο στο ταξί,  στο λιμάνι, θα πάρει το καράβι της άγονης για το νησί, οι καθυστερήσεις και οι απλήρωτοι ναυτικοί είναι μέρος της περιπέτειας και του μύθου, στο νησάκι θα εντυπωσιαστεί με όλα, που φυσικά είναι διαφορετικά από τις εικόνες που τον έψηναν πως θα αντικρύσει.
Όλα στον μικρό τόπο είναι δομημένα πάνω στο φιλότιμο και την διάθεση όμως σήμερα και αυτά είναι ξεφτισμένα.
Τα μικρά κέντρα υγείας υπολειτουργούν, τα σχολειά συγχωνεύτηκαν,  όλες οι δομές τρίζουν συθέμελα.
Δεν άντεξα, τους φώναξα, έτοιμος να τους χυμήξω,
Το σημερινό παιγνίδι είναι βασισμένο πάνω στο μάρκετινγκ, αν δεν σπρώξουμε το πιο σπουδαίο προϊόν μας θα απομείνουμε στο άσσο, με τα βαπόρια να πηγαινόέρχονται ολόαδεια μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι γείτονες στα παράλια, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί  κάνουν κρά, σαν κοράκια, περιμένουν τον τουρίστα να τον αρπάξουν από το μαλλί, εσύ μου τσαμπουνάς μονάχα μαρμαρωμένα λόγια. Τουλάχιστον προσπαθούν.
Πιασμένοι αγκαζέ έκαναν να φύγουν, μα πισωγύρισαν, με κάρφωσε με τα πλαστά μάτια της η αρχαία κόρη, σίγουρα έκανε για σοπράνο,
Καλές οι καμπάνιες, οι πληρωμένες, έστω και καθυστερημένα σελίδες με ολόχρυσα ακρογιάλια σχεδιασμένες από τεχνοκράτες, φυσικά είμαστε και πρέπει να το λέμε All time classic, μα ο ταξιδιώτης ενημερώνεται μαθαίνει για την αλήθεια, την κατάντια της χώρας και αν κάτι περιμένει να συναντήσει είναι τουλάχιστον τον περήφανο και μπεσαλή νεοέλληνα,  αυτός είναι που κρατά και την αληθινή εικόνα τη χώρας, υποφέρει όμως από ένα  σύστημα που μιλά και σχεδιάζει διαφημίσεις και brand name, γυρνώντας ακόμη την πλάτη στα ζωντανά προβλήματα.
Δηλαδή πολύ κοκό αλλά από αβγό τίποτε.
Έφυγαν από την μπαλκονόπορτα, ενώ ο ομιλητής έκλεισε αποφεύγοντας ερωτήσεις από μικρόφωνα, στη συνέχεια οι κουβέντες έγιναν σε  πηγαδάκια, με τις κάμερες κλειστές να ξαποστένουν.
Στην εξώπορτα του μουσείου οι εργαζόμενοι μαζεμένοι διαδηλώνουν, φωνάζουν ρυθμικά συνθήματα, για τον καινούριο νόμο, ενώ οι τουρίστες  συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν,  δείχνουν να καταλαβαίνουν το δύστροπο παρόν της χώρας μας, συνεχίζουν να ερωτοπροπούν με το παρελθόν μας.
Έμεινα να χαζεύω τα μοντέρνα διαφημιστικά video, μα οι πρωταγωνιστές δεν ήταν άλλοι από το αρχαίο ζευγαράκι που τα λέγαμε.
Εμείς οι μικρομεσαίοι δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε, η πρόνοια του κράτους συνεχίζει με δυνατά brand name.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..