Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οι μεγαλύτερες πλημμύρες του Νοεμβρίου




Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό πλημμυρών. Διαβάστε ποιες ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Αττική από το 1895, όπως καταγράφονται στην εργασία του Ιωάννη Φλώρου, που πραγματοποιήθηκε το 2009, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


 -14 Νοεμβρίου 1895: Μετά από ισχυρή καταιγίδα, διάρκειας 12 ωρών, πλημμύρισε η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ ο Κηφισός, σε όλο το μήκος του, κατέστη επικίνδυνος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί δρόμοι καταστράφηκαν και άλλοι αποκλείστηκαν. Πλημμύρισαν σπίτια, έπεσαν γέφυρες και διακόπηκε η συγκοινωνία, ενώ 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκτός από την Αθήνα, η καταιγίδα έπληξε και τον Πειραιά. Η συγκοινωνία Αθηνών - Πειραιώς διακόπηκε, 450 σπίτια κατέπεσαν και τα θύματα έφθασαν τα 40. Για δυο μέρες η πόλη φωτιζόταν από τα ηλεκτρικά των πλοίων....




18 Νοεμβρίου 1889: Κατά τη νεροποντή που είναι γνωστή ως "βροχή του Αγίου Φιλίππου", η οποία είχε ημερήσιο ύψος 150,2 mm, κατέρρευσαν 400 σπίτια, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγες περισσότερες από 500 οικογένειες, ενώ 4.000 σπίτια πλημμύρισαν.

-23 Νοεμβρίου 1925: Οκτώ θύματα και 127 κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω της η τετράωρη καταιγίδα, που στον Πειραιά ήταν τόσο έντονη που έφτανε τα επίπεδα της θύελλας.



-22 Νοεμβρίου 1934: Μια συνεχής βροχόπτωση 5 ωρών προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Κυψέλη, τη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η συγκοινωνία. Στο Νέο Φάληρο το νερό έφτασε το ένα μέτρο και στο Μοσχάτο τα δύο μέτρα. Λόγω της τεράστιας πίεσης των νερών έπεσε η γέφυρα των εκβολών του Κηφισού. Συνολικά υπήρξαν 6 θύματα.


6 Νοεμβρίου 1961: Καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια. 



Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.


-2 Νοεμβρίου 1977: Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών, που κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 1.924υπόγεια, παρασύρθηκαν 172 αυτοκίνητα και καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37.


Δυστυχώς, πολλά χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην είναι οχυρωμένη απέναντι σε ενδεχόμενες πλημμύρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..