Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥ



 Είναι γνωστόν, ότι σύμφωνα με την Ελληνική Λαογραφία, καλικάντζαροι ονομάζονται στην ελληνική λαϊκή παράδοση τα «δαιμονικά» που φαντάζονται οι άνθρωποι ότι περιφέρονται στη Γη κατά το δωδεκαήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων.....




 Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ονομάζονται επίσης τσιλικροτά, καρκατζούλια ή σκαρκατζούλια. 
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οι καλικάντζαροι κατοικούν στον Κάτω Κόσμο, όπου όλο το χρόνο πριονίζουν την κολόνα (ή το δέντρο) που στηρίζει τη Γη, αλλά όταν κοντεύουν να την πριονίσουν εντελώς φτάνει η παραμονή των Χριστουγέννων. Τότε αφήνουν τη δουλειά τους και ανεβαίνουν στον Πάνω Κόσμο, όπου παραμένουν ως την ημέρα των Θεοφανίων. Τότε επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αλλά βρίσκουν την κολόνα ολόκληρη, οπότε ξαναρχίζουν και πάλι να τη ροκανίζουν ως τα επόμενα Χριστούγεννα. 

Σύμφωνα με τους λαϊκούς μύθους οι καλικάντζαροι είναι πάρα πολλοί και ξετρυπώνουν στην επιφάνεια της Γης από φαράγγια, πηγάδια, σπηλιές, καταβόθρες, μυρμηγκοφωλιές κ.α. Περιγράφονται κοντοί, μαυριδεροί, άσχημοι, τριχωτοί, με πλήθος από κουσούρια και βρόμικοι. Είναι καβγατζήδες και μαλώνουν συνέχεια μεταξύ τους. Όταν φανερώνονται στους ανθρώπους παίρνουν διάφορες μορφές, άλλοτε εμφανίζονται ως ζώα και άλλοτε με ένα πόδι ανθρώπινο και ένα ζώου. Συνηθίζουν να μπαίνουν στα σπίτια από την καμινάδα και προκαλούν πολλές ζημιές. Τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους και λερώνουν τα πάντα. 

Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν έθιμα που συνδέονται με τους καλικάντζαρους. Στην Ήπειρο συνήθιζαν να βάζουν αδράχτια στο τζάκι για να μην μπορούν να μπουν στο σπίτι, ενώ αλλού συνήθιζαν να καίνε αλάτι για να τους εξευμενίσουν ή έκαιγαν παλιά παπούτσια. Αλλού συνήθιζαν να βάζουν στο τζάκι ένα κόσκινο γιατί πίστευαν πως οι καλικάντζαροι άρχιζαν να μετρούν τις τρύπες του και τους έφτανε το ξημέρωμα, οπότε έφευγαν για να επιστρέψουν το επόμενο βράδυ. 

Όταν έφευγαν οι καλικάντζαροι, οι άνθρωποι καθάριζαν όλο το σπίτι, πετούσαν τη στάχτη από το τζάκι, έπλεναν το εικονοστάσι, άλλαζαν το νερό στο καντήλι γιατί πίστευαν ότι είχαν μολύνει όλο το σπίτι.

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια Χαρούμενα πολύχρωμα και δημιουργικά Φίλε μου Εύχομαι σε όλο τον κόσμο και σε Εσένα προσωπικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..