Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μπορώ και χωρίς διαιτολόγο;



  Αναστασία Ορφανουδάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Η αφορμή για τη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου, δόθηκε μέσα από ένα πρόσφατο ηλεκτρονικό γράμμα μιας φίλης αναγνώστριας. Η αποστολέας του mail ήταν λίγο δύσπιστη ως προς το ρόλο του διαιτολόγου και πόσο εύκολα μπορεί να χάσει το άτομο από μόνο του κάποια κιλά.....


 Συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει «έχω ήδη χάσει 10 κιλά από μόνη μου και δεν βρίσκω κανένα νόημα να επισκεφτώ διαιτολόγο». Ωστόσο βέβαια έστειλε το mail γιατί είχε ορισμένες απορίες! (Σημειωτέων το συγκεκριμένο άτομο ξεκίνησε διατροφή μια εβδομάδα αργότερα)!
Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από τη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορούν και πάρα πολλές δίαιτες που μπορεί πανεύκολα να πέσουν στα χέρια μας και να μας υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα!

Πρώτα απ΄ όλα όπως ισχύει σε κάθε επιστήμη έτσι και στην επιστήμη της Διατροφής& Διαιτολογίας, κάποιος που έχει σπουδάσει πάνω σε συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και συνέδρια ή κάνει ακόμη μεταπτυχιακές σπουδές, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει λίγες γνώσεις περισσότερες! Έτσι λοιπόν κι ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι ασήμαντος γιατί έχει να λάβει υπόψη του μια σειρά από παραμέτρους, πριν εκτυπώσει σε μία κόλλα χαρτί αυτό που ονομάζουμε «δίαιτα». Σίγουρα κάποιος μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του και να χάσει και πάρα πολλά κιλά. Το θέμα όμως είναι το συμβαίνει μετά... τι είδους δίαιτα θα κάνει και τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην υγεία του (αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες, τριχόπτωση, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, προβλήματα σε νεφρά, συκώτι καρδιά είναι μερικά συμπτώματα από αστραπιαίες και μη σωστά σχεδιασμένες δίαιτες).

Ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου (όχι του φίλου, όχι της γειτόνισσας, όχι του περιοδικού), σύμφωνα με το φύλο, το βάρος, το ύψος, τη φυσική δραστηριότητα, την εργασία, το ιατρικό ιστορικό του, καθώς και ένα γενικότερο ιστορικό για τις συνήθειες του, για τις διακυμάνσεις του βάρους του κατά το παρελθόν, για τη σχέση του με το φαγητό και με την εικόνα σώματος του και πάρα πολλές άλλες πληροφορίες που πρέπει να συμπεριληφθούν για τη διεξαγωγή της δίαιτας του. Μέσα από το διαιτολόγιο, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το άτομο θα παραμείνει υγιές και θα χάσει με το ρυθμό που επιβάλλεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση και εκτός αυτού πρέπει να εκπαιδεύουμε το άτομο για τις αξίες της διατροφής, για τον τρόπο μαγειρέματος, να του δίνουμε ιδέες και λύσεις για τα σχετικά με τη διατροφή, προβλήματα που αντιμετωπίζει και φυσικά να του παρέχουμε όσο μπορούμε και ψυχολογική υποστήριξη, που είναι ίσως και το σπουδαιότερο απ όλα!

«Ντρέπομαι τόσο πολύ να πάω πάλι σε διαιτολόγο», ήταν η δήλωση μιας φίλης μιας κυρίας που ήδη παρακολουθούμε. Τι θα πει ντρέπεστε και για ποιο λόγο ντρέπεστε; Αν σπάγατε το χέρι σας και πηγαίνατε στον ορθοπεδικό να σας το βάλει σε γύψο, αν μη κακό το ξανασπάγατε, δε θα πηγαίνατε δεύτερη φορά γιατί θα ντρεπόσασταν; Δυστυχώς, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να μη λυθεί με τον πρώτο «γύψο». Κάθε φορά χρειάζεται κι ένα μικρός επίδεσμος για να επουλώσει τις πληγές που έχουν ανοιχτεί στην ψυχή του καθενός. Μην εγκαταλείπετε τον εαυτό σας, μην αφήνετε συναισθήματα όπως ντροπή, απογοήτευση ή θυμό να επιδεινώσουν το πρόβλημα σας. Πάρτε το απόφαση και κάντε μια νέα αρχή, ξεχάστε το παρελθόν που σας κατατρέχει, χαμογελάστε και ονειρευτείτε τον εαυτό σας λίγο καιρό αργότερα με μερικά κιλά λιγότερα. Κρατήστε μόνο αυτή την εικόνα στο μυαλό σας και ξεκινήστε σήμερα ένα σωστό πρόγραμμα.

Φυσικά η επιλογή για τον ποιον θα επιλέξετε να σας βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή είναι δική σας, απλά όπως και σε κάθε επάγγελμα, φροντίστε να ενημερωθείτε αν ο ειδικός που θα διαλέξετε έχει πτυχίο, άδεια λειτουργίας, αν ανήκει στην Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και φυσικά αν καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και προδιαγραφές, ώστε και το πρόγραμμα να σας αρέσει και να υπάρχει η ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη! Σκοπός είναι να αισθανθείτε ξανά εσείς οι ίδιοι ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ!

Πηγή  http://diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..