Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Το αθλητικό ζευγάρι Ella Didrikson – Zaharias, Τζόρτζ Ζαχάριας (Θεόδωρος Βετογιάννης )ακολουθεί βίντεο με τον Ζαχαρια να παλεύει εναντίον του Τζίμη Λόντου (Λος Άντζελες 1932)

Η είδηση για την είσοδο του γκολφ στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στάθηκε αφορμή για μία έρευνα σε παλιά κιτάπια…
Βλέπετε το άθλημα προϋπήρχε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, έστω και μόνο μία φορά, το 1900 στο Παρίσι.
Και ψάξε – ψάξε βρήκαμε και την ελληνική ανάμειξη στο άθλημα με στοιχεία παντελώς άγνωστά στο κοινό της χώρας μας......
Ας δούμε λοιπόν την παρακάτω ιστορία, που ουσιαστικά εξελίσσεται στις ΗΠΑ.
Μία ελληνοαμερικανίδα γκόλφερ και δασκάλα του αθλήματος, η Πένι Ζαβήχα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι μυήθηκε στα μυστικά του αθλήματος, σε ηλικία μόλις 8 ετών, από την Μίλντρεντ «Μπέιμπι» Ντρίντρισκον, χρυσή Ολυμπιονίκη του στίβου το 1932 στο Λος Αντζελες στον ακοντισμό και τα 80μ με εμπόδια και ασημένια Ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος ύστερα από αγώνα μπαράζ.
Η Ντίντρικσεν όπως ήταν το πατρικό της όνομα λόγω της νορβηγικής καταγωγής της, μόλις κρέμασε τα παπούτσια της στον στίβο, στράφηκε στο γκολφ και έγινε μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες στον κόσμο και σε αυτό το νέο άθλημα.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της βρήκαμε ότι το 1939 παντρεύτηκε έναν Αμερικανό παλαιστή του κάτς που άκουγε στο όνομα Τζόρτζ Ζαχάριας και ζύγιζε 150 κιλά.
Το όνομα του μας φάνηκε αρκετά ελληνικό και ψάξε – ψάξε φθάσαμε πάλι στην άκρη του νήματος.
Ο Τζόρτζ Ζαχάριας ήταν πράγματι Έλληνας, αλλά το πραγματικό του όνομα δεν ήταν αυτό.
Λεγόταν Θεόδωρος Βετογιάννης και το Ζαχάριας ήταν το παρατσούκλι του στο ριγκ.
Κάποιοι δημοσιογράφοι τον αποκαλούσαν «ελληνική ύαινα».
Το 1932 βρήκαμε ότι έπαιξε έναν αγώνα με τον διάσημο συμπατριώτη μας Τζιμ Λοντο στο Τορόντο του Καναδά, όπου είχαν προπωληθεί 14.500 εισιτήρια.
Νικητής στη μονομαχία των δύο Ελλήνων παλαιστών αναδείχθηκε ο Λόντος.

Μετά τον γάμο τους, ο Ζαχάριας σταμάτησε την πάλη και έγινε μάνατζερ της γυναίκας του για τις συμμετοχές της σε τουρνουά γκολφ, για διαφημίσεις και παρουσίες σε τηλεοπτικά προγράμματα.
Η Ντίντρικσον ήταν εκείνη την εποχή μεγάλο αστέρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λίγο αργότερα, οι δύο τους άνοιξαν έναν κατάστημα παπουτσιών στο Ντένβερ ενώ ο Ζαχάριας ανέλαβε και τη προώθηση της καριέρας παλαιστών πέραν της συζύγου του, που τη διετία 1946-47 κέρδισε 14 σερί τουρνουά.

Το 1953 όμως, η σπουδαία αθλήτρια «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο, εγχειρίστηκε, επέστρεψε στους αγώνες του γκολφ αλλά η αρρώστια της παραμόνευε.
Έφυγε από τη ζωή το 1956 σε ηλικία μόλις 45 χρονών.
Ο Βετογιάννης πέθανε πολύ αργότερα, το 1984 σε ηλικία 76 χρονών.


Jim Londos vs George Zaharias Los Angeles, California (12-14-32)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..