Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το γέλιο είναι η καλύτερη γιατρειά







Το παλιό ρητό “το γέλιο είναι η καλύτερη γιατρειά” ισχύει για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μετεγχειρητικό άλγος ή υποφέρουν από έντονους πόνους. Αυτό υποστηρίζουν σε πρόσφατη μελέτη τους Αμερικανοί επιστήμονες......





Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το γέλιο βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται σε χώρους νοσοκομείων να χαλαρώσουν, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζουν και δέχονται τον πόνο. Στη μελέτη γίνεται λόγος για τη θεραπευτική δύναμη του χιούμορ, το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του πόνου και διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Όπως μεταδίδει το BBC, η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την πρακτική που έχουν υιοθετήσει ήδη αρκετά βρετανικά νοσοκομεία, όπου το γέλιο χρησιμοποιείται ως “εργαλείο” προκειμένου να καταστεί το περιβάλλον φιλικότερο προς τα παιδιά. Πολλά νοσοκομεία έχουν, μάλιστα, στην “υπηρεσία” τους κλόουν για να διασκεδάζουν τα παιδιά.
“Στο μέλλον η πρακτική της παρακολούθησης χιουμοριστικών βίντεο από τον ασθενή θα μπορούσε να γίνει αναπόσπαστο σκέλος συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων” αναφέρει η επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας, Δρ Μάργκαρετ Στούμπερ.

Οι ειδικοί ζήτησαν από 21 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών να βάλουν το χέρι τους κάτω από πολύ παγωμένο νερό και διαπίστωσαν ότι στο σύνολό τους άντεξαν περισσότερο τη χαμηλή θερμοκρασία όταν παρακολουθούσαν παράλληλα κάποιο αστείο βίντεο.
Μάλιστα, τα παιδιά που διασκέδασαν περισσότερο θυμούνταν λιγότερο τον πόνο, ενώ αποδείχθηκε ότι το άγχος τους είχε περιοριστεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..