Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Το εβραϊκό όνομα “Ιωάννης” αποδόθηκε στα Ελληνικά ως “Θεόδωρος”

 
γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Εκατομμύρια οι Γιάννηδες στον πλανήτη (Ιωάννης και Ιωάννα, αγγλικά: Johnny, Jack et John, ισπανικά: Juan, ιταλικά: Giovanni) αλλά ποιος αναρωτήθηκε ποτέ τι σημαίνει το όνομα του; .....Προέρχεται από την εβραϊκή φράση Y(eh)okhanan ( יוחנן )   και σημαίνει «η εύνοια του θεού (Γιαχ : θεός), το δώρο του θεού». Αντιστοιχεί με το ελληνικό όνομα «Θεόδωρος» .
Το όνομα “Θεόδωρος” απαντά από τους πρωτους, μετά Χριστόν, αιώνες σύμφωνα με την τότε παράδοση να εξελληνίζουν όλα τα ονόματα που δεν είχαν ελληνική καταγωγή. Τελικά, όμως, επικράτησαν και τα δύο (Ιωάννης και θεόδωρος).

Το όνομα Y(eh)okhanan ( יוחנן )  > Ιωάννης ήταν διαδεδομένο στους Εβραίους, στην εποχή της γέννησης του Χριστού: α) Ιωάννης ο Βαπτιστής γιος του Ζαχαρία (Zekharyah: «ο θεός έχει θυμηθεί») και της Ελισάβετ (eliseva: «ο θεός φέρνει τον πλούτο»), β) ο Απόστολος, αδελφός του Ιακώβου (το όνομα Ιάκωβος συνδέεται με το εβραϊκό ageb :φτέρνα).
Σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, Γένεσις 25, 26, ο Ιακώβ εξήλθε, κατά τον τοκετό, κρατώντας τη φτέρνα του δίδυμου αδελφού του Ησαύ).

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Για την ιστορία το όνομα Ιωάννης προέρχεται από το ο υιός της Άννης.
    Το όνομα αυτό όπως καταλαβαίνετε το έδιναν μόνο στους εκλεκτούς πεφωτισμένους ανθρώπους ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΟ ΠΟΥ...ΠΕΦΩΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ!!!

    ΧΑΧΑ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ...ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..