Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Μικρόβια σε σημεία υπεράνω υποψίας

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας απ’ όλους και απ’ όλα, το μέρος που είναι συνώνυμο της ασφάλειας. Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο υγιεινής πολλά σημεία του μπορούν να αποδειχτούν μεγάλες παγίδες. Πριν βιαστείτε να πείτε πόσο συχνά καθαρίζετε την τουαλέτα σας, διαβάστε τα παρακάτω και θα καταλάβετε ότι ο κίνδυνος των μικροβίων ελλοχεύει παντού!

ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙΑ
Το σφουγγαράκι μπορεί να πλένει τα πιάτα μας, αυτό όμως δεν το καθιστά και καθαρό. Ο τρόπος με τον οποίο το καθαρίζουμε μπορεί να αποδειχθεί καίριος για το πόσο ασφαλές είναι για την υγεία μας. Οταν το αφήνουμε βρεγμένο και με τις σαπουνάδες, τότε μπορεί να αναπτύξει επικίνδυνα βακτήρια. Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών, ακόμα και οι κλασικές μέθοδοι καθαρισμού του, όπως το να το βουτάμε σε διάλυμα χλωρίνης ή χυμό λεμονιού, δεν το καθαρίζουν επαρκώς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων.

ΚΡΕΒΑΤΙ
Τα ζωύφια που ξαπλώνουν στο κρεβάτι μαζί σας είναι συνήθως πολύ αιμοβόρα και φιλοξενούν άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα Β. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι οι λοιμώξεις και οι αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν. Συνήθως, φτάνουν στα σπίτια μας με τις αποσκευές μας έπειτα από ταξίδια. Είναι σημαντικό λοιπόν να αερίζουμε και να λιάζουμε καλά τα σκεπάσματα.

ΛΑΠΤΟΠ
Ερευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι τα πληκτρολόγια είναι γεμάτα μικρόβια, σε βαθμό να ξεπερνάνε σε αριθμό ακόμα και εκείνα της λεκάνης μιας δημόσιας τουαλέτας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι τουαλέτες καθαρίζονται συχνά, ενώ τα πληκτρολόγια σπάνια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε λοιπόν είναι να το περνάτε καθημερινά με αντισηπτικά μαντιλάκια.

ΝΤΟΥΣ
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, οι κουρτίνες του μπάνιου είναι κατασκευασμένες από PVC, το οποίο φαίνεται να απελευθερώνει μες στον χώρο βλαβερές χημικές ουσίες. Επιπλέον, όταν αυτές οι κουρτίνες δεν πλένονται συχνά, συγκρατούν υγρασία και μπορεί να γίνει εστία μικροβίων.

ΑΠΛΥΤΑ
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι ιοί όπως η ηπατίτιδα Α μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από τα εσώρουχα σε άλλα ρούχα κατά τη διαδικασία της πλύσης στο πλυντήριο, όταν αυτή γίνεται με νερό σε χαμηλή θερμοκρασία.

ΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ
Αν δεν καθαρίζεται τακτικά και σωστά, ο υγραντήρας μπορεί να γίνει φωλιά επικίνδυνων βακτηρίων, όπως αυτών της Νόσου των Λεγεωναρίων. Γι’ αυτό φροντίστε να τον πλένετε αρκετές φορές την εβδομάδα με διάλυμα χλωρίνης και να τον στεγνώνετε καλά.

ΧΕΡΟΥΛΙΑ
Σκεφτείτε για λίγο πόσοι άνθρωποι μπορεί να έπιασαν το τελευταίο 24ωρο το χερούλι της εξώπορτάς σας και από πού είχαν περάσει πριν. Τα μικρόβια απ’ ό,τι έχουν πιάσει πριν είναι πάνω σε αυτό το χερούλι, δεδομένου ότι τα μικρόβια μπορούν να επιζήσουν για πολύ πάνω στις επιφάνειες, ακόμα και για ημέρες. Πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν χερούλια από χαλκό, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι επάνω τους επιβιώνουν 95% λιγότεροι μικροοργανισμοί.

ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ
Το γεγονός ότι σπανίως καθαρίζουμε τα σκεύη όπου βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα οποία περνάνε από όλες τις επιφάνειες όπου ετοιμάζουμε φαγητά τα καθιστούν φορείς βακτηρίων. Γι’ αυτό θα πρέπει να πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν τα πιάσουμε και να τα καθαρίζουμε εξωτερικά με κάποιο απολυμαντικό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από:sourta-ferta

1 σχόλιο:

...ό,τι έχετε ευχαρίστηση..